Cât a câştigat statul din vămuirea automobilelor cu numere de înmatriculare străine cu o reducere de 70%?

232
Vămuirea cu reducere a automobilelor cu numere străine

Vămuirea automobilelor cu numere de înmatriculare străine în Republica Moldova cu o reducere de 70% a expirat la data de 1 iulie 2017, iar lumea se întreabă cât a câştigat statul din această acţiune “şmecheră”.

De această dată Ministerul Finanţelor nu s-a lăsat aşteptat şi a venit cu o informaţie amplă.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2017 au fost introduse în regim vamal 18 714 autoturisme cu numere străine care au fost introduse în ţară până la data de 1 noiembrie 2016. Acestea au fost vămuite cu plata accizei de doar 30%, potrivit modificărilor legislative cu intrare în vigoare de la începutul anului curent.

Deci, încasările la bugetul de stat din drepturile de import se ridică la 442 005 256 lei.

Cele mai multe autoturisme, supuse vămuirii în această perioadă, sunt din Bulgaria şi Lituania – 5738 unităţi şi, respectiv, 4639 de unităţi, iar acumulările se cifrează la 148.9 mil. lei şi, respectiv, 104.5 mil. lei.

Posturile vamale din ţară au executat vămuirea a 1262 maşini importate din România şi 1241 maşini din Italia, suma generată la bugetul de stat fiind de peste 55 mil. lei.

Alte 21,5 mil. lei reprezintă acumulările din vămuirea a 906 autoturisme importate din Franţa. Totodată, posesori de autoturisme cu numere de înregistrare în Bahrain, Burkina Faso, Republica San Remo etc. au beneficiat de regimul redus de înmatriculare în Republica Moldova.

Din totalul mijloacelor de transport supuse vămuirii, doar 2 358 unităţi sunt cele cu plăcuţele de înmatriculare în stânga Nistrului şi mun. Bender, fiind încasate taxe în valoare de 55,1 mil. lei.

Ministerul Finanţelor atrage atenţia că din data de 1 iulie 2017, persoanele care nu şi-au înregistrat în Republica Moldova automobilele cu plăcuţe de înmatriculare străine vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de 180 de zile.

Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de jumătate de an îl vor avea doar autoturismele care au fost introduse de către persoane fizice cu domiciliul în străinătate. Ei vor avea obligaţia achitării vinietei în valoare de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare în R. Moldova.

Beneficiari ai regimului redus de vămuire au fost doar persoanele care au importat autoturisme cu numere străine până în data de 1 noiembrie 2016.

Abonează-te la Tax Expert

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă comentariul!
Lasă numele