Care-i răspunderea pentru evaziunea fiscală reglementată de legislaţia penală a Republicii Moldova?

1243
Evaziunea fiscală în Republica Moldova

Fenomenul evazionist este unul complex, cu implicaţii negative pe diverse planuri, iar pentru a putea fi combătut în mod eficient este nevoie de un cadrul legal adecvat.

Potrivit prevederilor art. 244 „Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor” din Codul penal al Republicii Moldova nr. 985-XV din 18 aprilie 2002, evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor fie prin includerea în documentele contabile, fiscale sau financiare a unor date denaturate privind veniturile sau cheltuielile, a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori care au la bază operaţiuni ce nu au existat, fie prin tăinuirea unor obiecte impozabile, dacă suma impozitului care trebuia să fie plătit depăşeşte 1500 unităţi convenţionale, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2350 la 3350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3000 la 6000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Aceeaşi acţiune care a condus la neachitarea impozitului în proporţii deosebit de mari se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3350 la 5350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 7000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

În prezent o unitate convențională este egală cu 50 lei.

Referitor la sancţionarea evaziunii fiscale a persoanelor fizice în Republica Moldova, este de relatat faptul că în baza prevederilor art. 2441Evaziunea fiscală a persoanelor fizice” din Codul penal, evaziunea fiscală a persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător prin eschivarea de la prezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit sau prin includerea în declaraţie a unor date denaturate, dacă suma impozitului pe venit care trebuia să fie achitat depăşeşte 2500 de unităţi convenţionale, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.

Aceeaşi acţiune care a condus la neachitarea impozitului în proporţii deosebit de mari se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2350 la 3350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

Menționăm că amenzile enumerate pentru evaziunea fiscală au crescut considerabil odată cu intrarea în vigoare din 07.11.2016 a unității convenționale majorată de 2,5 ori (de la 20 lei până la 50 lei).

Abonează-te la Tax Expert

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă comentariul!
Lasă numele