Prin ordinul Ministerului Finanţelor nr. 75 din 15.05.2017 a fost aprobat Conceptul de rescriere a Codului fiscal şi a Codului vamal.
Potrivit respectivului Concept, rescrierea Codului fiscal și a Codului vamal este un pas crucial, al cărui importanță se concretizează în necesitatea creării unei noi structuri și așezări a normelor fiscale și vamale, care să faciliteze înțelegerea textelor legislative.
În vederea îmbunătățirii și înlăturării lacunelor legislației fiscale și vamale actuale, precum și în vederea diminuării numărului exagerat al modificărilor efectuate la legislația fiscală și vamală în ultima perioadă, se impune necesitatea rescrierii Codului fiscal și a Codului vamal, cu implicarea experților naționali și internaționali, în scopul creării unui sistem fiscal și vamal modern și eficient.
Rescrierea Codului fiscal și Codului vamal este o măsură de politică fiscală și vamală a cărei implementare rezidă din necesitatea armonizării legislației fiscale și vamale naționale la prevederile legislației Uniunii Europene, în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte, din 27.06.2014.
Actualele Cod fiscal și Cod vamal conțin reguli complexe, care implică numeroase definiții, limitări, reguli speciale, norme care pot fi interpretate diferit. În acest sens, unul dintre obiectivele stabilite la baza procesului de rescriere a Codului fiscal și a Codului vamal este simplificarea normelor existente la moment, în vederea evitării interpretărilor duale ale normelor fiscale și vamale.
Proiectele Codului fiscal și Codului vamal urmează a fi dezvoltat în cadrul Ministerului Finanțelor cu implicarea experților naționali în cadrul grupurilor de lucru, precum și a experților străini, care vor participa la expertizarea proiectelor titlurilor din noul Cod fiscal și Cod vamal, astfel, generându-se cele mai eficiente rezultate.
Abonează-te la Tax Expert