BNM nu autorizează criptovalutele

113

În comunicatul său emis, Banca Națională a Moldovei (BNM) atenționează publicul că, urmare unor informații recente difuzate în presă, se creează percepții confuze și incorecte precum că utilizarea și tranzacționarea așa-ziselor „monede virtuale” ar avea loc sub aria de atribuții a BNM sau cu permisiunea acesteia.

Banca Națională nu a acordat nicio autorizație în acest sens și subliniază că scrisorile sale nu pot fi tratate drept permisiuni pentru punerea în aplicare a inițiativelor sau a produselor de investiții legate de crearea unei platforme de tranzacționare cu așa-numita „monedă virtuală”.

Prin urmare, Banca Națională reiterează opiniile expuse anterior referitoare la așa-numitele „monede virtuale” și informează că acestea nu sunt monede în sensul comun al termenului, ci reprezintă active virtuale fără acoperire reală și garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorității monetare și de rambursare a acesteia.

Astfel, așa-numitele monedele virtuale prezintă potențiale riscuri pentru investitori legate de volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, lipsa reglementării și a supravegherii tranzacțiilor, precum și riscul implicărilor în operațiuni de spălare a banilor și finanțării terorismului.

Prin urmare, criptovalutele nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca mijloc de plată și prezintă un grad de investiție extrem de speculativ. Investitorii în aceste active sunt expuși unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, fără nicio garanție sau protecție a acestora.

De asemenea, Tax Expert în activitatea desfăşurată a întâlnit mai multe situaţii confuze cu care se întânesc persoanele fizice şi juridice în partea ce ţine de impozitarea veniturilor obţinute de la tranzacţionarea criptovalutelor. Menţionăm că legislaţia naţională nici nu are stabilite noţiunile de criptovalută sau monedă virtuală, de parcă nici n-ar exista un astfel de fenomen în ţara noastră, respectiv nici legislaţia fiscală nu are prevederi speficie criptovalutelor.

Abonează-te la Tax Expert

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă comentariul!
Lasă numele