Ce sancţiuni riscă cetăţeanul pentru neprezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit?

404
neprezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit

O persoană fizică cetăţean nu a prezentat declaraţia cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2016 şi nu se află pe moment în ţară, urmează să revină în perioada lunii august, iar în anul 2016 a activat în Republica Moldova şi a obţinut venituri de la 3 întreprinderi. În cazul completării declaraţiei, nu apar obligaţii suplimentare privind impozitul pe venit. Ce sancţiuni riscă cetăţeanul pentru neprezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit pentru perioada anului 2016?

Ţinând cont de prevederile art. 83 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, în situaţia examinată persoana fizică cetăţean urmează să prezinte Declarația cu privire la impozitul pe venit (forma CET15) până la 02.05.2017 şi să indice venitul obţinut de la cei 3 agenţi economici.

În conforimitate cu prevederile art. 260 alin. (1) din Codul fiscal, neprezentarea dării de seamă fiscale se sancţionează cu o amendă în mărime de 1000 lei pentru fiecare dare de seamă fiscală neprezentată, dar nu mai mult de 10000 lei pentru toate dările de seamă fiscale neprezentate.

Totodată, potrivit prevederilor art. 234 alin. (11) din Codul fiscal, amenzile prevăzute la art.260 alin. (1), (2) şi (3) din Codul fiscal, nu se aplică în cazul în care nu apar obligaţii suplimentare privind impozite şi/sau taxe.

Deci, în situaţia examinată cetăţeanul nu poate fi sancţionat pentru neprezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit, dacă nu apare obligaţia suplimentară privind impozitul pe venit.

Abonează-te la Tax Expert

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă comentariul!
Lasă numele