Donația mijloacelor bănești se impozitează?

764
Donația mijloacelor bănești se impozitează?

O persoană fizică efectuează donații de mijloace bănești. Urmează a fi impozitate cu impozit pe venit donațiile respective?

Potrivit prevederilor art. 21 alin. (4) din Codul fiscal, persoana care face o donaţie sub formă de mijloace băneşti se consideră drept persoană care a obţinut venit în mărimea sumei mijloacelor băneşti donate, cu excepţia sumei donate de persoana fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător pe parcursul unei perioade fiscale în partea în care această sumă totală nu depăşeşte venitul impozabil obţinut în perioada fiscală de raportare. Prevederile prezentului alineat nu se extind asupra persoanelor care fac donaţii persoanelor care au calitatea de rudă sau afin de gradul I.

Deci, persoana fizică care face donație de mijloacelor bănești în scopuri fiscale va constata venit.

Venitul în scopuri fiscale va fi evaluat în mărimea sumei mijloacelor bănești donate în partea în care aceasta depăşeşte venitul impozabil obţinut în perioada fiscală de raportare.

Nu se constată venit în scopuri fiscale pentru persoanele fizice care au efectuat donație persoanelor care au calitatea de rudă sau afin de gradul I.

Abonează-te la Tax Expert

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă comentariul!
Lasă numele