TVA de doar 5% pentru produsele bio

172

În România, Ministerul Finanțelor Publice propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit prevederilor actuale ale Codului fiscal se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, semințe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate de populației, direcțiile de acțiune în domeniul sănătății stabilite la nivel mondial, prin care se încurajează alegerea de alimente mai sănătoase, precum și faptul că cetățenii și consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse alimentare de înaltă calitate, s-a considerat necesar să fie luate în regim de urgență măsuri la nivel național pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă. Una dintre măsurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel încât să fie facilitat accesul populației la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă, se arată în document.

Mai mult, unii din cetățeni chiar speră la o reducere a cotei de TVA la 0%, măcar la această categorie de produse naţionale. Această măsură se vrea a fi doar începutul unei politici publice de creştere a producţiei şi consumului de produse româneşti de calitate certificate, care va duce la întinerirea şi revigorarea satului românesc.

Totodată, împreună cu alte măsuri educative, se dorește ca în România să existe din nou o generaţie de copii şi adolescenţi sănătoşi, în care cuvântul obezitate să rămână unul de tristă amintire.

Acordul pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% a fost semnat luni, la sediul Ministerului Agriculturii de către Asociaţia Bio România şi Federaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc în cadrul unei întâlniri de consultare a sectorului de produse bio şi tradiţionale româneşti.

Abonează-te la Tax Expert

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă comentariul!
Lasă numele