Urmează a fi impozitate veniturile din dobânzi?

470
Impozitarea veniturilor din dobânzi

O persoană fizică cetățean rezident obține venituri pe teritoriul țării sub formă de dobânzi de la bancă și de la persoane fizice cetățeni cărora le-a acordat împrumuturi. Urmează a fi impozitate cu impozitul pe venit veniturile din dobânzile obținute?

Potrivit prevederilor art. 18 lit. g) din Codul fiscal, venitul obţinut sub formă de dobândă se include în venitul brut.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 24 alin. (7) din Legea nr. 1164 din 24.04.1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I si II ale Codului fiscal, dobânzile de la depozitele bancare obţinute de către persoanele fizice rezidente, cu excepţia celor înregistrate într-o forma de organizare juridică a activităţii de întreprinzător, nu se impozitează, până la 01 ianuarie 2020.

Prevederile art. 24 alin. (7) din Legea nr. 1164 din 24.04.1997 nu se răsfrâng asupra dobânzilor de la împrumuturile acordate.

Prin urmare, în cazul dat cetățeanul care obține venituri sub formă de dobânzi de la împrumuturile acordate persoanelor fizice, are obligațiunea de a declara venitul obținut, prin depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit și achitarea impozitului pe venit aferent veniturilor din dobânzi obținute.

Nu urmează a fi declarat și impozitat doar venitul obținut din dobânzile de la depozitele bancare.

Abonează-te la Tax Expert

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă comentariul!
Lasă numele