Votat! Entitățile vor prezenta un raport unificat în locul celor 5 existente

242
Declaraţie

În ședința Parlamentului din 30 iunie, deputații au votat în două lecturi un proiect de lege care prevede simplificarea procesului de raportare financiară prin lansarea unei platforme unice de raportare pentru Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

În prezent, entitățile care au persoane angajate sunt obligați să prezinte cinci rapoarte diferite privind plățile salariale, impozitele aferente și unele aspecte ce țin de relațiile de muncă. Un șir de date se dublează, iar agenții economici trebuie să interacționeze cu trei entități de raportare diferite, rapoartele fiind prezentate în diferite perioade.

Astfel, a fost decis ca cele cinci rapoarte să fie substituite cu unul singur – FSIC16. Entitățile nu vor mai prezenta rapoarte distincte către Serviciul Fiscal, CNAS sau CNAM, ci doar un singur raport lunar, până la data de 25 a fiecărei luni, în adresa Serviciul Fiscal de Stat.

Acest raport unificat va avea la bază informațiile din cele cinci rapoarte existente şi va permite eliminarea datelor care se dublează, diminuând astfel volumul indicilor de raportare cu circa 40%.

În nota informativă anexată la proiectul de lege se menționează că implementarea raportului unificat este benefică atât pentru entități, cât și pentru instituțiile statului şi este un instrument de combatere a evaziunii fiscale şi a „salariilor în plic”. Pentru stat, această modificare a legislaţiei va aduce economii de resurse financiare din contul eliberării Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) de obligația de recepționare și procesare a rapoartelor, sarcinile fiind preluate exclusiv de Serviciul Fiscal de Stat.

Noile modificări vor intra în vigoare imediat ce va fi publicată legea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Abonează-te la Tax Expert

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă comentariul!
Lasă numele