Trebuie declarate veniturile sub formă de royalty?

322
Declararea veniturilor din royalty

O persoană fizică obţine venit sub formă de royalty. La depunerea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit, urmează a fi declarat venitul respectiv?

Potrivit prevederilor art. 18 lit. h) din Codul fiscal, venitul sub formă de royalty (redevenţe) este o sursă de venit impozabilă.

Totodată, în baza prevederilor art. 901 alin. (31) din Codul fiscal, persoanele specificate la art. 90 din Codul fiscal reţin şi achită la buget un impozit în mărime de 12% din royalty achitate în folosul persoanelor fizice.

Conform prevederile art. 901 alin. (4) din Codul fiscal, reţinerea finală a impozitului stabilit prin articolul respectiv scuteşte beneficiarul veniturilor specificate la alin. (31) din art. 901 de la includerea lor în componenţa venitului brut, precum şi de la declararea acestora.

Prin urmare, persoana fizică cetăţean care obţine venit din royalty nu va declara venitul respectiv. Chiar şi în cazul în care potrivit art. 83 alin. (2) din Codul fiscal, persoana fizică este obligată să prezinte Declarația cu privire la impozitul pe venit, aceasta nu va declara venitul sub formă de royalty.

Abonează-te la Tax Expert

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă comentariul!
Lasă numele