Suedia este îngrijorată că strânge prea multe impozite de la cetăţeni

394
Suedia

Guvernul Suediei are o problemă neobișnuită – încasează prea multe impozite şi taxe de la cetăţeni, relatează Financial Times.

Entităţile şi cetăţenii plătesc mai mult decât ar trebui ca urmare a dobânzilor pe care le primesc în conturile fiscale, mult mai atractive decât cele bancare, care sunt negative.

Potrivit datelor oficiale publicate miercuri, 22.02.2017, Guvernul a înregistrat un surplus bugetar de 85 de miliarde de coroane suedeze (9,5 miliarde dolari) în anul 2016, din care aproximativ 40 de miliarde de coroane provin din plăţile prea mari pentru impozite şi taxe.

Totodată, Guvernul Suediei va trebui să returneze 4,45 miliarde de dolari companiilor şi populaţiei care au plătit intenţionat impozite prea mari anul trecut.

Guvernul Suediei vrea să descurajeze această practică, însă admite că eforturile actuale nu vor fi probabil suficiente.

„Nu putem face nimic, este o consecinţă a dobânzilor actuale”, a comunicat Marten Bjellerup, directorul pentru prognoză al instituţiei. Plăţile excedentare sunt o consecinţă neintenţionată a măsurilor băncii centrale de a stimula inflaţia, prin reducerea dobânzilor sub nivelul zero, începând de acum doi ani.

Majoritatea Guvernelor s-ar fi mulțumi cu un excedent bugetar anual de două ori mai mare decât cel prognozat, dar Guverul Suediei se plânge că “împrumutul involuntar” de la cetăţeni va aduce costuri suplimentare de circa 800 milioane coroane suedeze pentru perioadele 2016 și 2017, decât în cazul în care ar fi “împrumutat banii” la prețul de piață.

Abonează-te la Tax Expert

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Lasă comentariul!
Lasă numele